ساختار مقاله علمی ترویجی

ساختار مقاله علمی ترویجی

ساختار مقاله علمی ترویجی
ساختار مقاله علمی ترویجی

 

به صور کلی دو نوع مقاله مطرح قابل بیان می باشد. علمی ترویجی و علمی پژوهشی. در این مطلب به بیان مقالات علمی ترویجی و زیرساخت ها و فرمت آن می پردازیم.

مقاله می تواند تا حدود زیادی روزمه تحصیلی فرد را قوت بخشد و امتیازات مختلفی برای دانشجو به همراه داشته باشد. از اختصاص 1.5 تا 2 نمره برای نمره پایان نامه تا افزایش شانس موفقیت در مصاحبه های دکتری و کاری و همچنین افزایش احتمال پذیرش گرفتن و بورسیه شدن در دانشگاه های خارجی این امتیازات متغیر خواهد بود. به دلیل این موضوع امروزه شاهد  آن هستیم که تعداد زیادی از دانشجویان اقدام به نوشتن مقاله می کنند.

چارچوب مقاله علمی ترویجی

بنا به تعریف « یک مقاله علمی ترویجی یا مرور ادبیات، اطلاعات منتشرشده در حوزه یک موضوع بخصوص در یک محدوده زمانی را موردبحث و بررسی قرار می‌دهد.». بر این اساس این نوع مقالات از نظر ماهیتی نسبت به مقالات علمی پژوهشی ساده تر هستند و مخاطبان آن ها می توانند افراد غیر متخصص و غیر دانشگاهی باشند که به این دلیل ساختار ویژه خود را طلب می کند. ساختار یک مقاله علمی ترویجی شامل بخشهای زیر می باشد:

  • عنوان
  • اسامی نویسندگان
  • چكیده
  • مقدمه
  • تعاریف
  • اصل مقاله
  • نتایج و یافته ها
  • جمع بندی
  • پیشنهاد تحقیقات آینده
  • سپاسگزاری
  • منابع

عنوان: اولین بخش از یک مقاله می باشد و اولین نگاه خواننده از مقاله شما خواهد بود وبه این دلیل باید جذاب باشد و باید بتواند خواننده را به متن جذب کند. عنوان مقاله باید به گونه ای باشد که بتواند موضوع پژوهش را به صورتی خلاصه بیان کند. عنوان باید خلاصه، جامع و کامل باشد و نباید از یک سطر تجاوز کند و خوانند با خوانش ان از کلیت تحقیق با خبر شود.

اسامی نویسندگان: اسامی نویسندگان مقاله درست بعد از عنوان ذکر می گیردد. مشخصاتی مانند مشخصات، مرتبه علمی، آدرس، تلفن، فاکس و Email نویسنده (نویسندگان) به دو زبان فارسی و انگلیسی باید قید شود. نویسندگان نیز باید به ترتیب کار و اهمیت در پروژه تحقیق آورده شوند.  نحوه نوشتار نیز توسط هر مجله تعیین می گردد و مجلات مختلف اسلوب مختلفی دارند.

چكیده: یکی ازبخش های مهم هر مقاله ای است. معمولا مجلات چکیده را به همراه نام مقاله در اختیار قرار می دهند و هر فرد برای جستجوی مقاله مورد نظر خود به این بخش مراجعه می کند. این بخش در حدود 5 تا 15 سطر می باشد که به صورت کلی توضیح داده می شود که در مقاله قرار است تا چه بیان شود و به شیوه ای واضح و گویا و به طور خلاصه کلیت متن مقاله را منعکس می کند.

مقدمه: دومین بخش مهم مقاله می باشد و می توان گفت شروع و آغازی است برای متن اصلی مقاله. در مقدمه مقاله در حدود 5 تا 15 سط باید ابتدا موضوع مقاله را مطرح کرد و تاریخچه تحقیق بررسی شود و در ادامه در حدود 5 سطر با گفتمانی آینده محور به متن مقاله و مطالبی که در آن بیان خواهد شد، اشاره شود. البته حجم مطالبی که اشاره شد تقریبی است و مجلات به صورت اختصاصی این مقادیر را برای شما تعیین خواهند کرد.

 تعاریف: این قسمت بسته به موضوع مقاله دارای پاراگرف های متعددی می تواند باشد. در این قسمت خواننده با مبانی نظری مقاله آشنا خواهد شد و در هر پاراگراف باید یک موضوع اشاره و توضیح داده شود. موضوعات مطرح شده باید مستند باشند و باید نام منابع مطرح شوند.

اصل مقاله: متن اصلی مقاله که شامل روند انجام تحقیق، روش کار و توضیح تعاریف می باشد در این قسمت آورده می شود. این قسمت باید مفصل و کامل نوشته شود و باید تیتر بندی های مناسبی در آن بسته به نوع عنوان و موضوعیت مقاله استفاده شود و برای هرکدام توضیحات مفصل و مستندی ارایه گردد. این قسمت می تواند شامل چندین پاراگراف شود که بسته به سطح و اندازه موضوع خواهد داشت.

نتایج و یافته ها : در این بخش سعی می شود تا جمع بندی از نتایج حاصله از تحقیق ارایه شود و در آن گفته می شود که  در متن مقاله چه گفته شده و نوآوری تحقیق در چه بوده است. این قسمت باید با بخش دوم مقدمه همخوانی داشته باشد. توضیحات در عین کوتاه بودن باید کامل و جامع باشند وبرای کمک به انتقال مفاهیم بهتر است تا از نمودارها، جداول و اشکال در این قسمت استفاده شود.

جمع بندی: این قسمت از مقاله مواردی مختلفی از قبیل نظر و برداشت نویسنده از محتوای مقاله ، فواید خواندن این مقاله ،مشروعیت و موجه بودن زحمات  پژوهشگر در نگارش مقاله باید نوشته و توضیح داده شود. این قسمت شامل سه بخش اصلی است. در بخش بحث و مقایسه نویسنده نوآوری و نتیج مقاله خود را با مقالات و تحقیق ها دیگران در این زمینه مقایسه می کند و تفاوت و مزیت های کار خود را نسبت به کارهای دیگران بیان می دارد. در بخش نتیجه گیری و کاربردهای دنیای واقعی پژوهش گر و نویسنده مقاله بیان می کند که کاربرد نتایج حاصله و نوآوری های به دست امده در این مقاله در دنیای واقعی چه می باشد و در نهایت در بخش پیشنهاداتی برای تحقیقات آینده، نویسنده و پژوهشگر پیشنهاداتی را برای ادامه تحقیق و تولید مقالات مرتبط بعدی ارایه می دهد.

سپاسگزاری:  در این قسمت از مقاله نویسنده از مراکز و کسانی که در انجام تحقیق و نوشته شدن مقاله کمک کرده اند تشکر و سپاسگذاری می کند. بهتر است این قسمت از یک پاراگراف بیشتر نگردد.

منابع و مأخذ: در نهایت منابع و مآخذی که در متن استفاده شده و یا از آن ها نام برده شده است باید در این قسمت ذکر گردند. این قسمت از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا مستند بودن مقاله را تایید می کند و نحوه نوشتن این قسمت توسط هر مجله جداگانه تعیین می گردد که قبل از تنظیم مقاله باید نویسنده بسته به مجله ای که می خواهد مقاله در آن چاپ گردد نوشته شود.

منبع مقاله:
https://papergold.ir/fa/post/sakhtar-mqaleh-elmi-trviji

تماس با ما:
دانشجویان محترم به منظور مشاوره و انجام پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری خود با ما در تماس باشید. مشاوره اولیه کاملا رایگان می باشد:

تماس با ما
شماره تماس: 02188252497

دیدگاهتان را بنویسید